Husapoteket.

Mit husapotek indeholder de ting jeg bruger for at holde mine marsvin sunde og fine.

Det kan hos nogle marsvin være nødvendigt ind imellem lige at rense ørerne på dem med en kleenex. Teddierne kan være noget for sig, idet de kan få nogle tørre skorper i ørerne, som bedst fjernes ved at opløse dem med lidt almindelig madolie på en vatpind (pas på ikke at komme til at stikke vatpinden ind i øret, men kun føre den langs kanten/folderne!) og derefter tørre/gnide skorperne ud med en kleenex. Det er ikke en god idé at bruge vand i ørerne, da vandet udtørrer huden i ørerne.

Til at holde poter og kløer pæne og sunde bruger jeg en speciel saks til at klippe kløer med, og en tre-i-ener til at klipper hård hud af med - det kommer med alderen hos nogle marsvin, og man skal være forsigtig kun at klippe i det døde hud, og ikke klippe hul på poten. Når jeg klipper kløerne klipper jeg meget langsomt, så jeg kan nå at stoppe hvis marsvinet begynder at pive, for så har jeg højst sandsynligt klippet for langt inde på kloen. Der er nerver og blodkar i kløerne, der kan gøre ondt og bløde hvis de bliver klippet over, så man skal være lidt forsigtig. Kløerne skal klippes mindst en gang om måneden, for ikke at blive for lange og begynde at genere marsvinet. Hvis poterne er meget tørre, kan man smøre lidt creme på dem. Jeg synes selv at det bedste er Vaseline Intensive Care Hand & Nail Lotion.

Frontline er et utøjsmiddel, der bekæmper og forebygger mod lus og lopper i 2 mdr. og mod flåter i 1 måned. Desuden mener man at det beskytter (men ikke kurerer) mod Sellnick, marsvineskab, i op til en måned, hvis man følger doseringen. Derfor er den god at bruge inden man skal på udstilling, for så slæber man ikke noget med ind, og ens marsvin er beskyttet, hvis der, trods in-tjeck, skulle være sluppet et dyr med utøj ind på udstillingen. Frontline dræber også rovmider. Sprayflasken på billedet indeholder 100 ml. og kan fås på apoteket. Sørg for at bruge handsker, lufte godt ud, og ikke lade frontline komme i kontakt med madvarer (heller ikke til marsvinene). Følg brugsanvisningen: hvis det er den lille flaske skal et voksent dyr have 6-12 pust fordelt over ryggen, alt efter størrelse og om det er langhåret eller korthåret, pelsen tykkelse osv.. - Frontline fordeler sig selv vha. dyrets fedtlag. Dyret må ikke vaskes 48 timer før og efter det har fået Frontline.

Zoolac Propaste er også godt at have i huset. Det bruges til at stoppe diarré (ved diarré skal man huske at fjerne alt grønt, og kun give hø, kraftfoder og vand, og selvfølgelig søge dyrlæge, hvis dyret ikke får det bedre!!). Men man skal passe på ikke at give for meget, da det så kan have den modsatte effekt og give hård mave. Hvis marsvinet får antibiotika pga. sygdom, kan Zoolac gives efterfølgende for at holde maven i orden, men bør ikke gives samtidig, da antibiotika og Zoolac modvirker hinanden. Ellers kan man give Cultura youghurt. Spørg evt. dyrlægen først.

Kamillethe kan tage en let forkølelse (marsvinet lyder forstoppet i næsen, nyser måske). Det må selvfølgelig kun være lunkent, ikke for varmt, og hvis man blander lidt sukker i glider det lettere ned. Små 1-ml. engangssprøjter uden nål fra apoteket kan bruges som "sutteflasker" til at give kamilletheen. Pas på ikke at sprøjte for meget ind af gangen, da marsvinet kan få det i den gale hals. Giv den så meget den gider drikke, et par gange om dagen. De fleste af mine drikker det også gladeligt fra en lille vandflaske i buret. Hvis forkølelsen ikke bedres hurtigt, skal man søge dyrlæge.

Saltvandsampuller af den slags man køber hos optikeren kan bruges til at rense øjne med, hvis marsvinet skulle have fået noget, f.eks. sæbe, i øjet. Det er bedre end postevand, der kan udtørre øjet. Saltvandsampullerne har samme saltbalance som tårer. NB: nogen vil måske se et hvidt skum i øjet hos deres marsvin. Det kan komme når marsvinet pudser sig. Jeg har en enkelt gang set et af mine marsvin "fnyse" noget ud af næsen, som det derefter pudsede sig med, og det endte i øjnene som hvidt skum. Det hvide skum forsvinder hurtigt igen.

Vat med lidt saltvand fra ampullerne eller postevand på bruger jeg til at opløse søvn og skidt langs øjenkanten inden udstilling.

Legetøj.

Marsvin leger ikke på samme måde som hund, kat og fugle kan finde på. Alligevel er der et par ting der er velegnede til at aktivere dem.

En foodball kan ses på siden Mine Bure. Det er en bold til at putte grøntfoder i.

Foderbolden er en enkel bold med et hul i til at putte tørfoder i. Marsvinene lærer hurtigt at godbidden falder ud når de skubber til bolden. Kan f.eks. bruges til når marsvinet løber frit på gulvet. Den er faktisk ret genial! Bolden på billedet er den til katte. Man kan også få en til gnavere, men den er dobbelt så dyr. Man kan få lidt af en muttefodboldkamp ud af det :-) På billedet har Tulle lige skubbet til bolden og Zeus er på vej for at snuppe den fra hende.

En halv kokosskal kan bruges som en alternativ, bevægelig foderskål. Ikke så velegnet til unger, da de kan få den vippet ned over sig.

En lille kattebold med en klokke i, eller noget fuglelegetøj kan muligvis adsprede et marsvin der går alene og keder sig. Jeg har ikke haft den store succes med kattebolden, men fuglelegetøjet med spejl og klokke har jeg da set og hørt brugt et par gange.

Et paprør fra en toiletpapirsrulle er også dejligt gnavelegetøj. Jeg har endnu ikke oplevet nogen blive syge af dem, selvom de tilsyneladende æder dem! Den er ret god til dem der har så stort et gnavebehov at de gnaver tremmer, leger med vandflasken og æder andre marsvins pels. Mindre god til unger, da de måske kan finde på at kravle ind i dem og sidde fast.

Et træhus i buret kan også aktivere marsvin lidt, ved at de gnaver i dem og hopper op og ned fra dem.

Grene fra frugttræer (undtagen hyld og blomme - hyld er giftigt, og blommetræ har jeg også hørt advarsler mod) og pil og birk er gode at gnave i, og bladene og blomsterne spiser de også gerne. Man kan f.eks. lave en lille jungle ved at hænge dem op i buret, som på billedet nedenfor. Når bladene så er spist, kan grenene lægges ned i buret. Giv kun usprøjtede grene, og grene der ikke er frosne!

 

 

Godbidder.

Hvis marsvinet skal forkæles er det bedste at gøre det med noget sundt, f.eks. persille eller en skive agurk. Man kan få en masse forskelligt marsvineslik, men meget af det er ikke den store succes hos marsvinene, og desuden lidt usundt.

En gnavestang er god at slibe tænderne på, men feder, så den skal kun gives en gang imellem.

Persillepiller fra Vitakraft er en sund godbid af ren persille. Men ikke alle er lige vilde med dem.

Greenies fra Vitakraft er nogle hårde lucerne-og gulerod-stænger, som mine marsvin elsker at knase. Lucerne feder, så det er også kun som godbid.

Og endelig kan man bruge helt almindelig marsvinefoder som godbidder. Det skal være en type foder marsvinene ikke er vant til at få, så virker det fuldstændig som om det er en dejlig godbid. Jeg bruger en kornblanding til at putte i foderbolden, og Vitakrafts kugler har jeg liggende fra før jeg skiftede til de billigere marsvinepiller med c-vitamin, og begge dele er marsvinene vilde med at få som godbid nu, på trods af at de, da de fik det som fast foder førhen, var temmelig ligeglade :-)

Et lille tip: man kan være uheldig at få larver eller andet kriblekrable med hjem i noget tørfoder, så det er en god idé at holde alt sit tørfoder i tætsluttende beholdere, da man ellers hurtigt kan risikere at have larver overalt!