Sygdomme

Denne liste er ment som en hjælp til at spotte når marsvinet er sygt, til at yde førstehjælp, og til at give idéer til hvad marsvinet kan fejle, som du kan tage med dig til din dyrlæge. Det er vigtigt at understrege at hvis dit marsvin er sygt, så skal det til dyrlægen! Det er meget få ting man kan klare selv.

Vælg din dyrlæge omhyggeligt - spørg andre marsvinefolk hvem de kan anbefale. Ikke alle dyrlæger har lige meget erfaring med marsvin.

Marsvin er gode til at skjule at de er syge. Det er sådan man overlever længst muligt i flokken - der er ikke plads til svaghed. Derfor er marsvin som regel ret syge når først man opdager det, fordi de har skjult det længere tid.

 

Symptom

Mulig årsag

Behandling

Søg dyrlæge?

Anorexi – vil ikke spise

Det kan være alt muligt: generelt ved sygdom, smerter, tandspiser på kindtænder, sår i munden eller i svælget, drægtighedssyge, infektion

Kræver dyrlæge straks!

Hvis marsvin ikke vil spise selv og de skal have en chance for at klare den, må man tvangsfodre. Enten bruge Oxbow Critical Care fra dyrlægen eller lave en grød af opblødte marsvinepiller, som kan fodres med en engangssprøjte uden nål. Sæt evt. et stykke gummislange for enden for at det ikke er for hårdt ved munden.

Andet: Bio Lapis er en elektrolytopløsning til marsvin. Ved anorexi kan marsvinet også let dehydrere, hvis den heller ikke drikker, så man må også tvinge væske i, og her er Bio Lapis god.

The af estragon (bare det tørrede krydderi) virker appetitstimulerende. Dyrlægen kan give B-vitamin og evt. Primperan (kvalmestillende).

JA!

Blød afføring.

Jo blødere og mere flydende, jo værre. Raske pøller er normalt faste og runde. Dog kan den pølle marsvin skal spise godt være lidt blødere end almindelig afføring. Men direkte smattet afføring er et tegn på diarré.

Diarré

Fjern alt grønt. Giv kun hø og vand, evt. tørfoder hvis diarréen ikke er helt flydende endnu. Gå på apoteket efter Zoolac Propaste, som gives efter anvisningerne på sprøjten. Eller endnu bedre, find Fibreplex hos dyrlægen. Det virker lidt som Zoolac men er lavet til gnavere.

 

I tilfælde med kronisk diarré (hyppige tilbagevendende dårlig mave) kan en kostomlægning komme på tale: brug grønt der er mere skånsomt for maven, f.eks. julesalat, radicciosalat, fennikel, selleri, gulerod, agurk, jordskok. Overvej om tørfoderet er godt nok. Prednisolon (binyrebarkhormon) i et par dage har vist sig gavnligt hos en af mine egne, som har meget irriteret tarmsystem.

Hvis ikke diarréen stopper efter et par dage, hvor der kun fodres med hø, og der gives Zoolac / Fibreplex, bør man søge dyrlæge.

 

I tilfælde med kronisk diarré kan dyrlægen konsulteres med henblik på evt. prednisolon-behandling.

Savlen (se lige først om det skyldes leg med vandflaske)

Tandproblem

Drægtighedssyge

Utilpashed grundet anden sygdom

Alle kræver dyrlæge straks. Skæv tandstilling og drægtighedssyge kan som regel ikke kureres. Er der langt til dyrlægen, kan man give førstehjælp i form af druesukker opløst i vand, for at give marsvinet et boost til at klare turen til dyrlægen..

JA!

Sidder og krummer sig sammen, evt. med hovedet ind i et hjørne, pelsen stritter.

Et meget sygt marsvin - det kan være mange ting.

Kræver straks dyrlæge. Er der langt til dyrlægen, kan man give førstehjælp i form af druesukker opløst i vand, for at give marsvinet et boost til at klare turen til dyrlægen..

JA!

Pelstab, skæl og evt. små sår

Kan være sellnick - marsvineskab. Især hvis marsvinet også klør sig.

 

 

Sellnick skal behandles med Ivermectin, som er receptpligtigt, og derfor kræver en dyrlæge (som også bedre kan stille diagnosen). Doseringen for det middel som hedder Ivomec er 0,2 ml. til voksne marsvin over 500 g., 0,1 ml. til unge marsvin ml. 300 og 500 g, 0,05 ml. til unger under 300 g., og 0.3 ml til voksne over 1500 g. Det kan gives både oralt og som indsprøjtning. Behandlingen SKAL gentages med 10-14 dages mellemrum, og alle marsvin i en bestand bør behandles. Uden behandling dør marsvinet.

Et alternativ for Ivomec er Stronghold, som er pipetter med stoffet selamectin. I modsætning til Ivomec, gives Stronhold på huden og ikke indvortes. De skal have 15 mg pr. kg., hvilket kræver man lige regner lidt på hvor mange dråber de skal have alt efter koncentrationen på den pipette man får (60 mg: en dråbe = 1,5 mg, 120 mg: 1 dråbe = 3 mg). Ifølge producenten er det nok med en behandling med Stronghold, men slemme tilfælde ville jeg nok behandle to gange med 14 dages mellemrum for en sikkerheds skyld.

JA!

Kan skyldes et bid, der er ved at hele.

Så er det som regel ret småt og kun et enkelt sted. Hold øje med at det ikke spreder sig (for så kunne det være sellnick, se ovenfor), og at der ikke går infektion i.

Evt., hvis det ikke er bedre i løbet af få dage.

Kan være ringorm.

De typiske steder for ringorm hos marsvin er i ansigtet, på næsen, om øjnene, ørerne, samt på fødderne, som kan komme til at se helt fugleagtige ud pga. skæl. Ringorm er smitsomt til mennesker og andre dyr, og kræver at dyrlægen dyrker det hvis man skal være sikker på det er det. Man kan dog også starte behandlingen op alene på mistanken. Behandlingen kan være vask med Imaverol shampoo 2 gange ugentligt i alt 5 gange, samt grundig desinfektion af marsvinets omgivelser ved hver vask. Alle marsvin bør behandles, da man ellers risikerer raske smittebærere.

Imaverol er ikke receptpligtigt, men flere apoteker er ikke klar over dette, så nogle gange kan man komme ud for at de kræver en recept.

Måske. Behandling er i hvert fald nødvendig.

Små vrikkende gule dyr, som sidder nederst på hårstråene. Små hvide prikker i armhuler og ved dievorter.

Lus (prikkerne er æg)

Frontline Vet. Spray. Købes på apoteket - følg doseringen som angivet pr. kilo. NB: er ikke godkendt til marsvin, men er vidt udbredt som utøjsmiddel i marsvineverdenen. Er at foretrække fremfor Advocate, som der er rapporteret om dødsfald fra.

Kun hvis de af en eller anden grund overlever.

Rød urin

Blærebetændelse eller en blæresten (især hvis marsvinet også piver når det tisser)

Begge kræver dyrlæge:

Blærebetændelsen behandles med antibiotika, som regel Baytril, men Sulfacombin virker ofte bedre mod en blærebetændelse.

Blæresten kan være en ret så akut sag, som kan kræve en operation. Kan ses vha. røntgen.

Er det blæresten bør man se på kosten, om der er noget der kan ændres for at forebygge det. Bemærk at persille og spinat indeholder meget oxalsyre som binder kalk og kan være en årsag til blæresten.

JA!

Noget marsvinet har spist: rødbede (mere pink urin), mælkebøtter (mere orange urin)

På ingen måde farligt, hvis det skyldes fodring med rødbede, rødkål eller mælkebøtter.

Nej

Større vægttab over kortere tid, ofte kombineret med øget vandindtag

Nyreproblemer eller evt. sukkersyge.

Kræver dyrlæge. Det er desværre ofte noget man ser hos ældre dyr.

Ja!

Skorper og fortykkelse af huden på næsen og læberne.

Læbesvamp (men overvej også ringorm - se længere oppe)

Renses med klorhexidin og smøres 2 gange dagligt med en svampedræbende creme (f.eks. Canesten eller Brentan) indtil 1 uge efter alle symptomer er væk. Behandles min. 2 uger i alt. Løse skorper pilles af inden behandling. Smitter ved kontakt, f.eks. når de deler vandflaske. Rammer oftest unge dyr/unger, og kan opstå hvis man fodrer meget med syreholdigt grønt (sure æbler, appelsiner osv.)

Med forbehold for at det også kan være ringorm: nej.

Rindende, evt. sammenklistrede øjne

Kan skyldes en læsion (som oftest kan ses som en lyseblå plamage eller streg på hornhinden). Ved infektion lukker øjet sammen og kan blive varmt.

Det kan også være en blokeret tårekanal.

Kræver dyrlæge, som kan se om der ER en læsion og ordinere noget medicin til øjet.

ADVARSEL: lad være at bruge noget øjenmedicin du alligevel har liggende. Du risikerer at gøre ondt værre hvis du bruger den forkerte medicin!

JA

Knude

Under hagen typisk, eller på kæben.

Ungdomsbyld - kræver dyrlæge. Kan være smitsom (indeholder bakterier).

Ja

I huden - kan flyttes med huden, blød i det.

Oftest en talgknude, som er lidt at sammenligne med en bums - en pore tilstoppet af talg, som bliver større og større. Medmindre den sidder et sted hvor den generer marsvinet, er meget stor  eller den vokser, gør man som regel ikke noget ved den. Hvis den punkterer af sig selv, bør den tømmes og renses.

ikke nødvendigvis

Andre steder på kroppen, bag forbenene, i maven, ved dievorterne.

Der kan være mange årsager til sådanne knuder - dyrlægen bør se på dem for en sikkerheds skyld.

JA

Piver ved vandladning

Kan skyldes blærebetændelse eller blæresten.

Se under Rød urin

Kan skyldes ætsning af kønsdele pga. meget basisk urin. (Marsvins urin er i forvejen meget basisk, men nogle marsvin har det med at tisse på sig selv, og får derved småsår og ætsninger på huden, som kan gøre ondt)

Daglig afvaskning med en tot vat med varmt vand på kønsdelene. Herefter tørre med lidt toiletpapir og smøre med en salve til baby numser. Jeg er glad for Apotekets Panthenol Babysalve. Den har udført mirakler på Nika, som ellers var opgivet af dyrlægerne.

I første omgang ja, for at udelukke blærebetændelse. Men er det tydeligt at der er tale om ætsninger kan du klare det selv.

Våd pels forneden / tisser på sig selv

Kan skyldes en sten i urinrøret.

Dette er min egen teori: jeg har nu oplevet 5 tilfælde af sten siddende i urinrøret, og eneste fællesnævner har været at hunnerne har tisset på sig selv.

Stenen kan mærkes med fingrene ved at man føler med tommel- og pegefinger på hver side af området lige oven over vulva/kønslæberne eller evt. direkte på vulva. Er der hårdt når man klemmer sammen, kan det være en sten. Nogle gange kan man ligefrem se den titte frem i urinrørets åbning.

Er det blødt, se de øvrige forslag herunder.

Ja. Dyrlægen kan lægge marsvinet i narkose og skubbe stenen ud, uden at skulle operere. Det er et forholdsvist simpelt indgreb, hvis den ligger yderligt nok.

Kan skyldes blærebetændelse eller blæresten

Se under Rød urin

Kan skyldes fedme, for lang pels mm.

Vi kan ikke komme udenom at nogle hunner er lidt småfede, og måske ikke lige får løftet enden når de skal tisse. De kan også have lidt for lang pels til at kunne holde den ordentligt ren selv.

Knækkede fortænder

Der kan være flere årsager:

tremmegnaveri eller fald

skøre/dårlige tænder (kan ses på tænderne, som har en anderledes overflade)

Tænder vokser hurtigt ud igen, men hvis det er alle tænderne, kan marsvinet have svært ved at gnave af foder, og man må derfor servere revet grøntfoder. Man skal holde øje med at de ikke vokser skævt, når de vokser ud, og evt. få dyrlægen til at justere biddet. Er man meget forsigtig, kan man evt. selv klippe tandspidser af med en tre-i-ener. Pas godt på ikke at klippe i tunge eller læber!! Ellers kan man bruge en neglefil til at file dem til.

 

Hvis tænderne er skøre/dårlige skal man nok snakke med dyrlægen. Måske mangler marsvinet C-vitamin eller kalk? Eller der er noget galt i roden af tænderne.

Forstørret øje - se fotos nedenfor

En tand vokser skævt inde i munden og danner en byld som trykker på øjet

Operation, men ingen marsvin er overlevet det, så vidt vides. Aflivning er nok den eneste løsning.

JA - bed om røntgen for at afgøre om det er det ene eller det andet!!!

En læsion inde i øjet skaber et tryk som får øjet til at hæve

Medicinering kan måske få øjet til at bedres. Jeg startede en behandling op med Chilli for netop dette.

Behandlingen var: 5 dage med Voltaren øjendråber 2 gange dagligt. Herudover Metacam smertestillende. Og Acetylcystein comp. øjendråber 3 gange dagligt i 10-14 dage til kontrol. Hævelsen faldt, men der var tydeligt lyseblå læsion på hornhinden stadigvæk og slimhinderne var højrøde og irriterede.

Læsionen forsvandt, men øjet blev aldrig helt godt. Det viste sig at Chilli havde lymfekræft, og bl.a. havde en svulst i kraniet. Muligvis var det den der trykkede på øjet.

 

Chillis øje inden behandling. Det er svært at se hvor meget det egentlig buler ud

Chillis øje efter 5 dages behandling. Mindre, men stadig irriteret.