Pelspleje

Til pleje af pelsen, især hos de langhårede, har jeg efterhånden et væld af produkter. Når man, som jeg, tager på udstilling er det en god idé at vaske marsvinet inden, (medmindre man udstiller i ruhårsraceklasserne abyssinnier og teddy, de må nemlig ikke vaskes) og desuden kan det være nødvendigt ind imellem at vaske marsvinet, og så er det rart med nogle ordentlige produkter.

Generelt kan man sige om pelsplejeprodukter, at kan det bruges til katte, kan det også bruges til marsvin. KW (Kate Winther) har nogle ret gode produkter, dog har jeg hørt om flere hvis marsvin har fået skæl efter de har brugt gnavershampooen, så der ville jeg selv holde mig til hunde-og katteshampooerne. KW Medicinshampoo skulle være ret god. Desuden er deres balsam fantastisk. Den bruger jeg til mine hvirvelkrydsninger og Bettemus efter bad, fordi jeg har en idé om at balsam forhindrer huden i at tørre ud og plejer både hud og pels. Og så giver den en dejlig blød pels :-)

Til de langhårede er jeg blevet anbefalet et fantastisk godt produkt, der hedder Pet Silk. Det fås i postordre hos Pit Stop for Pets. Jeg kan anbefale at man køber deres startpakke, der indeholder shampoo og balsam, en tørshampoo, der bare sprøjtes i og redes ud, en cologne (hvis nu grisen ikke dufter så godt :-) Det er ikke en af dem jeg bruger mest) og så en lille flaske "liquid silk", nogle dråber der gør pelsen blød og lækker og giver den den ekstra "finish".

Dyrlægen har måske også nogle gode produkter. Jeg har selv prøvet Vetriderm, som jeg mener var udemærket.

Til at rede pelsen bruger jeg helt almindelige plastickamme til 1,- kr. stykket. Fås i supermarkeder. En blød børste eller en gummibørste kan bruges til at fjerne løse hår fra korthårsracerne, der kan fælde en hel del, og tættekammen (den lille gule på fotoet) bruger jeg til at fjerne skæl på min teddy.

Når jeg reder marsvinene, sætter jeg dem op på udstillingsbrædtet, så de vænner sig til at stå på det. Udstillingsbrædtet kan man ofte købe på DMKs udstillinger eller man kan lave det selv. Mange bruger bare et sammenfoldet håndklæde, og det er også udemærket.

Hvis man vil holde marsvinet rent men ikke bade det alt for ofte, kan jeg anbefale enten Pet Silks No Rinse Shampoo eller KW grooming pudder. Begge dele er til blot at putte i pelsen og derefter rense ud. Jeg synes Pet Silks er den bedste.

Hvis pelsen er filtret kan KW Tangle fix hjælpe lidt. Hvis den er blevet elektrisk er KW Coat Gloss god til at få den til at lægge sig igen.

At bade et marsvin:

Det er en god idé at bruge køkken- eller håndvasken, for det er lidt lettere at skylle shampoo og balsam ud under rindende vand. Læg en karklud i bunden af vasken, så glider marsvinet ikke. Vandet skal være lunt, selvfølgelig ikke for varmt, men heller ikke for koldt! En behagelig temperatur. Følg brugsanvisningen på shampoo/balsam-flasken.

Er det en ikke-kastreret han, kan han have en stor fedtplet på bagdelen. Denne skal væk hvis man skal udstille ham. Den opløses ved at gnide Swarfega (en sæbe til at rense maskinolie af hænderne - fås i byggemarkeder) og/eller opvaskemiddel ind i den tørre pels af flere omgange, og til sidst skylle det hele ud. Den kan godt være lidt svær at få væk, og jeg synes at den bedste metode er at bruge både Swarfega og opvaskemiddel. Meget dominerende hunner kan også have sådan en fedtplet, og hvis en han lige er blevet kastreret, kan han også sagtens have den. Hvis marsvinet har gået med den længe, kan den være så tyk at man må kratte skorperne af med en negl først - eller slipper man aldrig af med den! Vær også opmærksom på at nogle hanner kan have en "lomme" lige under penis, som kan blive fyldt med noget hvidt snask og gamle spåner og sådan, og kan ende med at lugte meget grimt hvis man ikke renser den en gang imellem. Det samme gælder deres endetarm, især hvis de er kastreret og er blevet lidt "slappe i det".

Efter endt badning skal marsvinet tørres godt med håndklæde og gerne med hårtørrer. Marsvinet må ikke lufttørre, da det kan blive syg af at gå rundt med våd pels! Det skal være helt tørt inden det bliver sat tilbage i buret. Det er ikke alle, der er vilde med hårtørreren, så der skal lidt tilvænning til. Pas på ikke at puste ind i øjnene på marsvinet, og at luftstrømmen ikke brænder dyret - hold hårtørreren i god afstand. Er det et langhåret marsvin kan det godt tage sin tid at få det tørt, og så er hårtørreren uundværlig.

Hvis det er et langhåret marsvin og det skal klippes, er det en god idé at sætte marsvinet op på et par videobånd. Så kan det ikke rigtig gå rundt om sig selv, og sidder en hel del roligere, og så er det også lettere at se hvor man skal klippe. Ellers foretrækker jeg selv at lægge en bid voksdug på et udstillingsbrædt - så er det let at fjerne de afklippede hår bagefter.

Zeus har lige været i bad :-)