Pasningsvejledning for marsvin.


Foder:

Rengøring: Buret rengøres mindst en gang om ugen (gerne to), strøelsen (spåner) fjernes og drikkeflasken renses med en flaskerenser eller hæld en slat groft salt med lidt vand i flasken, dæk hullet og ryst godt, og skyl derefter flasken grundigt. Madskåle bør rengøres jævnligt, hver dag hvis man bruger en madskål til grønt.

Tæmning: Kæl meget med marsvinet, så bliver det mere tamt. Håndfodring hjælper også til at marsvinet bliver fortrolig med din hånd.

Socialt liv og opførsel: Et marsvin der går alene skal have meget opmærksomhed, og trives ikke nær så godt som et marsvin med selskab. Det bedste for marsvin er hvis de har et andet marsvin som burkammerat. Så vil man også opleve hvor livlige de små dyr kan være. Man kan godt have to hanner sammen, hvis blot de er vokset op sammen, eller man sætter en unge ind til en voksen.

Marsvin kommunikerer vha. lyde: høje "uit, uit" er fodringstid-lyden eller hvis de føler sig alene og forladt. Hyggelig "mutten" (de snakker i et væk) når man sidder og kæler med dem er tegn på at de har det godt, det er en form for kontaktlyd. En kort brummen (marsvinet ryster også kort) er tegn på at der er noget de ikke kan lide, de føler sig utrygge.

Formering og fravænning af unger: Marsvin kommer i brunst hver 16.-18. dag og går drægtige i 68-72 dage (10 uger) og føder normalt 1-5 unger, som fødes fuldt udviklede og løber rundt få timer efter fødslen. Allerede et døgns tid efter kan de begynde at nippe til andet end mors mælk. Ungerne bør dog først fravænnes når de er 4 uger og vejer 300 g.

Marsvin kan blive kønsmodne i en meget tidlig alder. Glem hvad der står i diverse marsvinebøger, det er set at hunmarsvin er blevet drægtige kun 2 uger gamle, og hanmarsvin plejer man at sige bliver kønsmodne når de når en vægt på ca. 350 g. Derfor bør man ikke have en voksen han til at gå sammen med en marsvinemor og hendes hununger.

Et hunmarsvin bør først sættes i avl når hun er ca. 6 måneder. Hun skal senest føde første gang inden hun er 1 år, da hendes bækken bliver mindre elastisk fra omkring 1 års alderen, og kan give komplikationer ved fødslen. Det betyder at hun senest bør sættes til han i en alder af 10 måneder. Man bør ikke sætte et overvægtigt marsvin i avl, da risikoen for drægtighedssyge stiger hvis marsvinehunnen er fed når hun sættes i avl.

Anden pasning af marsvinet: kløer skal klippes ca. en gang om måneden, for at marsvinet ikke skal få deforme kløer og gener. Klip kun spidsen, da man kan komme til at klippe nerverne over hvis man klipper for langt inde. På lyse kløer er det let at se hvor nerverne løber, de ser nemlig røde ud. Lad evt. en dyrlæge eller en opdrætter vise dig hvordan først.
Langhårede marsvin skal have børstet pelsen hver dag. En rigtig lang pels skal rulles op, og ellers skal man sørge for at klippe den til bordhøjde. (se siden Pelspleje). Det kan også blive nødvendigt med et bad en gang imellem, særligt for de langhårede. Her bruges shampoo beregnet til dyr, lunt rindende vand, og marsvinet skal tørres helt bagefter, f.eks. med hårtørrer.

Anden information: der findes flere rigtig gode fora om marsvin på nettet. Her kan man spørge om alt omkring sine marsvin, eller blot fortælle om dem, og der er mange folk med stor erfaring der kan hjælpe én.
Derudover kan man finde masser af god info på Dansk Marsvineklubs HP: http://www.marsvineklub.dk

Af Little Mysteries' opdræt ved Christina Vildershøj, tlf. 38 33 31 25, e-mail: littlemysteries2000@yahoo.dk, HP: http://www.little-mysteries.dk.

Copyright: Christina Vildershøj, Little Mysteries' opdræt. Kopiering tilladt til personlig brug. Videregivelse af kopi af denne pasningsvejledning eller brug af den på hjemmesider kun tilladt efter mit samtykke (kontakt: LittleMysteries2000@yahoo.dk) og med angivelse af kilde og link til min side.