Mine bure

Efter jeg er flyttet i rækkehus har marsvinene fået deres helt eget værelse på 9 m2. Her er gulvet af vinyl, som er rart at løbe på for marsvinefødder og let kan vaskes når de tisser. Jeg har bygget et skabsbur som så mange andre, men mit er temmelig langt, da jeg har valgt at hver hylde skal være dobbelt med hul igennem midten, sådan at hver hylde er 200x60 cm. Skabsburet er bygget af 4 lave Pax skabe fra Ikea. Se evt. http://alatind.dk/ for instrukser i hvordan man bygger sådan et bur.

Det er det bedste jeg nogensinde har gjort – mutterne har god plads, og buret er meget åbent og kontaktvenligt. Jeg elsker når mutterne hænger ud over kanten for at få opmærksomhed :) Og hvor jeg før rensede bur hver 3. dag kan jeg nu gøre det en gang ugentligt, hvis jeg bare fjerner de vådeste hjørner midt i ugen. I bunden har jeg lagt en plads vinylgulv for at beskytte mod fugt. Høhækkene er såmænd også fra Ikea: det er badeværelseskurve til 15 kroner.

Mit mutterum1.jpg

Mit mutterum2.jpg

Skabsburet. Til venstre en hylde med mine pokaler.

 

Plexiglas fronterne gør det meget let at følge med i livet i buret.

Til højre.jpg

Portal2.jpg

Til højre min hø-kurv og billeder af de marsvin som ikke er her mere.

Min små portaler i midtervæggene er beklædt med sådan nogle ventilationsrist-kanter, som er skåret til.

 

Løbegård1.jpg

Løbegård2.jpg

Gulvet kan bruges som løbegård, hvilket de helt klart nyder.

Et enkelt gitter foran nederste hylde, hvor jeg har skuffer, og så er der ellers ikke andet som marsvine kan komme til at ødelægge.

 

Lucky og Zelina.jpg

Rosetvæggen.jpg

Kanten er god at støtte sig til når man skal tigge.

Modsat buret er væggen dækket af de rosetter mine dejlige marsvin har vundet hjem til mig.

 

Tidligere havde jeg mine marsvin gående i tremmebure. Jeg havde bure på 120x60 hvor der normalt gik 2 marsvin i hver. Og så havde jeg et langt bur sat sammen af to bure på 120x60, dvs. det lange bur var på 240x60 cm. I midten af det lange bur lå en stor træbro, som fungerede som overgang og hule.

 

Her et kig ned i det lange bur, hvor man kan se træbroen

Træbroen er også god som hule.

For at få mere plads inde i burene, brugte jeg udvendige høhække af plastic. Det giver ikke alene plads, men er også mere økonomisk (mindre spild af hø, fordi det ikke bliver beskidt og trådt ned i bunden af buret).

Jeg har også en del reservebure til hvis nogen er syge og skal isoleres, eller hvis jeg skal have marsvin i pleje, eller hvis jeg har en drægtig der skal føde.

Det er vigtigt for mig at dyrene har meget plads, men dette gør så også at jeg ikke har plads til særlig mange marsvin, for jeg vil ikke gå på kompromis med pladsen og proppe et ekstra dyr i hvert bur, selvom mange sikkert vil synes det er i orden. Mit princip er at et bur på 100x50 passer til 2 marsvin, og et bur på 120x60 til max. 3 marsvin. I praksis får de dog mere plads end det - og i nødstilfælde må de få mindre plads, f.eks. hvis ekstra mange plejemarsvin har brug for min hjælp (således har jeg måttet have 2 mødre og 7 unger i et bur på 100x50 en overgang)

I hvert bur er der 1-2 træhuse. Jeg bruger ikke hø som strøelse, kun som foder, og mutterne ser ud til at have det helt fint med husene som deres huler. Derudover kan de bruge dem til at ligge på, og får lidt motion af at springe op og ned fra husene. Huse med vinduer skærer jeg til, så der ikke er de farlige vinduer - marsvin kan nemlig godt sidde fast i sådan et vindue, hvis de i panik forsøger at hoppe igennem.

I stedet for huse bruger jeg nogle gange håndklæde huler: det er ganske enkelt et håndklæde som hænger ned fra toppen af buret, sat fast med klemmer, og dækker 2-3 sider som en hule. Jeg har en permanent i det store bur, som en himmelseng, og de elsker at ligge der. Men ellers bruger jeg dem mest når jeg har en højdrægtig mut eller en mor med unger, for at de har en hule men stadig mere kontakt til verden udenfor, og det er meget let at komme til dem.

Marsvinene elsker også en god seng. Jeg har en del marsvinesenge som den runde Zaïra sover i hernedenunder, og har også syet en pude i voksdug, som jeg giver et betræk af et gammelt håndklæde. Den er også meget populær. Nogen gange har jeg brugt en hjørne-tissebakke i plastic som seng, som jeg også bruger når de er ude og løbe i vores gang.

Zaïra demonstrerer brug af seng

Himmelsengen - voksdug og håndklæde

Sådan en tissebakke er en god seng

 

I tremmeburene lagde jeg en stor sten foran vandflasken, som jeg har hængte lidt højt oppe. Mutterne er så nødt til at træde op på stenen for at drikke, hvilket slider kløerne på forpoterne og giver dem lidt motion i buret. Derudover lander evt. spildte dråber på stenen og fordamper/tørrer, i stedet for at lave en våd plet i underlaget. Desuden synes de den er rar at ligge op ad om sommeren når det er varmt. Nogle gange bruger jeg en vandskål i stedet for flaske. Dette gør jeg når marsvinene begynder at lege med vandflasken og drikker overdrevet meget. Vandskålene er små keramikskåle, og står i et hjørne med en sten ved siden af så de ikke kan vælte.

 

Bastian der ligger lidt op ad stenen.

Om sommeren laver jeg nogle gange en lille jungle i buret, vha. birkegrene med blade på, som jeg hænger ned fra loftet. Så bliver mutterne aktiveret ved at strække hals og stå på bagpoterne for at nå de lækre blade.

Jeg har også et par foodballs, som jeg hænger ind nogle gange og putter grønt i, f.eks. persille, mælkebøtter og kål i strimler. Mutterne bliver aktiveret når de er nødt til at arbejde lidt for at få maden ud af bolden. De foodballs med et stort åbent hul, tør jeg ikke lade blive hængende i buret, da et lille marsvinehoved godt kan sidde fast i det. Er det dem med låge på er det ikke et problem.

For at aktivere marsvinene lidt mere, og give dem mere motion,ved at tvinge dem til at springe over forhindringer når de vil have mad, kan man dele buret i to ved hjælp af en stor sten og et hus. Det er det man kan se på billedet nedenfor.

(tryk hvis du vil se det dobbelt så stort)

Til brug om sommeren har min kæreste og jeg bygget en stor løbegård på 1x2 m., hvor mutterne kan løbe og græsse når vejret er til det. Lågen er hele låget, og jeg har forlænget de øverste rammer på den længste led af buret, så der er fire bærehåndtag, til når løbegården skal flyttes rundt i haven. I løbegården har jeg en løs platform, som mutterne kan hoppe op på hvis der bliver lidt for koldt på den bare jord. En løs pladerest giver skygge når den bliver lagt henover løbegården, og det er rart at den kan flyttes rundt, for solen står jo ikke samme sted på himlen hele dagen. Jeg mener løbegården kostede os 6-800,- at lave og materialerne købte vi i Silvan. Der skal bruges minknet, da hønsenet har for store masker, og træet må ikke være trykimprægneret, for marsvinene kan finde på at gnave i det. Husk at marsvin ikke graver, og der derfor ikke er brug for net i bunden. Og husk at de skal have adgang til skygge og vand

Løbegården. Pladen til at lave skygge med er blevet lidt bøjet efter at have stået ude i regnen.

Da den gamle løbegård blev slidt op af vind og vejr, købte jeg nogle mindre på Zooplus.co.uk. Super billigt, og de er lige til at klappe sammen og stille væk. Nu har jeg tre løbegårde fremfor en, og der er ganske praktisk når man har tre grupper marsvin der gerne vil i haven. En gardinrest og nogle klemmer kan bruges som solsejl.

Mutternes have.jpg

Mutternes have2.jpg

Lucky & co i haven.jpg

De små telte er også fra Zooplus og lige til at smide i vaskemaskinen. De er meget populære hos mutterne.