Hvad er marsvin? - racer og farver.

Det perfekte kæledyr.

Marsvin er rolige og nemme dyr, elsker at blive kælet med og bliver hurtigt meget tamme. De er derfor det perfekte kæledyr til både børn og voksne.

Med marsvin i hjemmet er der aldrig stille. Så snart man rasler lidt med nogle poser eller åbner køleskabet, sætter de kære små dyr i med en længere hylekoncert, for de er naturligvis evigt sultne :-) Deres rige lydsprog gør dem i stand til at kommunikere med deres mennesker, selvom der jo nok er tale om en envejskommunikation. De kan fortælle os om de er sultne eller føler sig ensomme (høje langtrukne hyl), om de kan lide at blive nusset (hyggelig sludrende "mutten") eller om der er noget de ikke kan lide (en kort brummen, der får deres krop til at dirre). Tænderskæren/-klapren betyder at nu skal man se at få nallerne væk, men jeg har også oplevet det i forbindelse med fodring, måske fordi de ikke synes det går stærkt nok? Er de først blevet tamme, kommer de nysgerrigt hen og "hilser" på én hvis man rækker et par fingre hen til tremmerne i buret. Mine tre første var så fortrolige med mine hænder, at de uden tøven begravede hele snuden i min håndflade for at spise hvad der nu lå af godbidder dér, og gerne tog poterne til hjælp og pressede min hånd ned, så de bedre kunne få fat.

Man finder hurtigt ud af at hvert marsvin har sin helt egen personlighed. Zaïra er utroligt nysgerrig og tillidsfuld, og har et kæmpe sovehjerte. Chilli kan godt være lidt nervøs af sig. Nika er temmelig rolig i buret, men er ofte meget urolig når hun er ude. Delime har en mani med at gnave i alt hvad hun kan komme til at gnave i. Mille er en strid banan - der er kun hendes måde, ifølge hende selv. Men også utroligt nysgerrig og legesyg. Og lille Zelina er nysgerrig, legesyg og tillidsfuld.

Hvem kan vel stå for en dusk persille? Mit første marsvin Bettemus var meget nysgerrig og tam.

 

Racer.

For at gøre det mere overskueligt vil jeg her nøjes med at inddele efter pelstype, og vente med farverne til afsnittet "Farver" og tegninger til afsnittet "Tegninger".

Der findes en del forskellige racer hvis man deler ind efter pelstype.

Glathårede: Først og fremmest er der de glathårede, dvs. kort glat pels. Har marsvinet en crest (hvirvel) i panden kaldes den race for en engelsk crested hvis cresten er samme farve som kroppen, og amerikansk crested hvis den er en anden farve end kroppen.

Ruhårede: til denne gruppe hører Teddyen (blev førhen kaldt en rex), den Engelske rex og Abyssinieren. Teddy og rex ligner hinanden meget. De har kort kruset pels, pelsen står ud fra kroppen ligesom på en lille teddybjørn. Selv knurhårene kan være krøllede. Abyssinieren har 10-12 hvirvler placeret i et bestemt mønster på kroppen. Pelsen er grov, men ikke krøllet.

Bettemus var en lemonagouti eng. rex.

Piwers Mjauritz er en Abyssinnier. Billede venligst udlånt af Piwers opdræt.

 

Hvirvelkrydsninger: Det er marsvin med hvirvler hist og pist, men som altså ikke har de 10-12 pænt fordelte hvirvler som en Aby. Hvirvelkrydsninger kan også have halvlang pels. En hvirvelkrydsning er ikke en "race" som sådan, den er som navnet siger en krydsning med hvirvler.

Mille er en hvirvelkrydsning

Langhårsracerne: Der findes 6 forskellige langhårsracer. Man kan stille det op således at 3 af dem er glathårede, og de andre 3 så er den krøllede udgave af dem. Fælles for dem er at pelsen vokser hele livet, og man kan altså komme op på nogen imponerende pelslængder, hvis man sørger for at passe godt på pelsen, ved at rulle den op på såkaldte "wrappers". En sheltie har lang glat pels og ingen hvirvler. Den krøllede udgave af sheltien hedder texel. En coronet har også lang glat pels, men har en crest i panden. Den krøllede udgave af coronetten hedder merino. En peruaner har 2 hvirvler på bagdelen, der gør at pelsen vokser fremad og ud over hovedet. Når pelsen er redt som den skal, kan man ikke se forskel på for og bag! Den krøllede udgave af peruaneren hedder alpaca.

Little Mysteries' Zaïra er en coronet Dias Delime de Light er en sheltie Sir Tobys Points of Heaven er en peruaner. Foto venligst udlånt af Sir Tobys opdræt

 

Farver.

Der findes et utal af farver, og de har selvfølgelig alle sammen en masse mærkelige navne. Jeg vil her remse en stor del af dem op og prøve at forklare dem efter bedste evne:

Sort = kulsort

Hvid = kridhvid

Chokolade = mørkebrun

Rød = flammende rød

Gylden = virker orange i det. Mille, Frodo og Zaïra er alle gyldne.

Safran = gul

Creme = creme, flødefarvet

Lilla =

DKCH Xavior la Cabana. Foto venligst udlånt af La Cabanas opdræt

Agouti = egentlig en gruppe af farver. Hvert hår er tofarvet. Den nederste del af håret hedder basis og spidsen hedder prikning. De findes i gylden (som Mille er), sølv (dén er man ikke i tvivl om!), lemon (som Nika er), orange, creme, buff og cinnamon. Mange "brune" marsvin viser sig at være agouti :-)

Dias Ramble de Luxe var sølv agouti.

Tegninger.

Hollænder = marsvin der er hvidt, men med bagkroppen og to store symmetriske pletter i hovedet i en anden farve.

Gisborne er en sort hollænder fra England. Foto venligst udlånt af Ask-Yggdrasils opdræt

Skildpadde og hvid = gylden, sort og hvidt marsvin, hvor farverne er delt op i velafgrænsede felter efter et bestemt symmetrisk mønster.

Himalaya = hvidt rødøjet marsvin hvis næse, ører og poter er sorte, eller en anden af de godkendte farver (se under farver). Se fotoet af Sir Tobys Points of Heaven ved langhårsracerne ovenfor. Han er en himalaya.

Skimmel = blandede hvide og farvede hår.

Little Mysteries' Zanthos er skimmel - man kan se det i pelsen bag ved hovedet.

Dalmatiner = hvid med sorte pletter og sort hoved, eller en anden af de godkendte farver (se under farver).

DKCH Black Spot Von Bramm er en sort dalmatiner. Foto venligst udlånt af Von Bramms opdræt.

NB: skimmel og dalmatiner er racer der ikke må avles med hinanden - parrer man skimmel-skimmel, dalmatiner-dalmatiner eller skimmel-dalmatiner får man deforme og syge unger, der ikke kan leve. Da hvide marsvin godt kan være skjulte skimler, bør man også afholde sig fra at bruge dem på et skimmel marsvin, medmindre man kender marsvinets aner.

Satin.

Jeg mener at alle racer og farver kan være satin, dog kan man ikke se det på sort pels. Satin er en særlig skinnende glans som pelsen har; pelsen virker som om den genspejler lyset. I virkeligheden er hvert hårstrå gennemsigtigt, så lyset bliver brudt når det falder herpå.

Rosa og hendes datter er begge satin.

De nye racer: skinny og CH-teddy

De sidste år er der kommet nye racer til. Det gælder bl.a. skinnyen og CH-teddyen.

Skinny.

En skinny er et næsten nøgent marsvin. Det har kun hår i hovedet (fra panden og ned over næsen), på fødderne og på kønsdelene. De kræver selvfølgelig noget ekstra pleje i form af hudpleje og må ikke gå for koldt. De er blevet voldsomt populære blandt opdrættere - måske fordi de ligner små flodheste :)

Xiomara Desnuda la Cabana. Foto venligst udlånt af La Cabanas opdræt

CH-teddy.

CH-teddy er en langhåret teddy. Pelsen bliver ca. 6 cm. lang og er kruset, og skal ideelt stå oprejst. Man reder dem fra rumpen og op mod hovedet, ligesom med teddyer. Oppe ved ørerne kommer der gerne to små lidt længere totter. Der er stadig ret få CH-teddyer i Danmark - de fleste befinder sig i Jylland. Stammerne er oftest importeret fra Tyskland.

MacKinleys Frodo er en CH-teddy.